Kemasyhuran Candi Borobudur Di Mata Dunia

Borobudur mangrupikeun candi Budha Mahayana abad ka-9 di Kabupaten Magelang, henteu jauh ti kota Muntilan, Jawa Tengah, Indonesia. eta candi Budha pangageungna di dunya. Kuil ieu diwangun ku salapan platform anu ditumpukkeun, genep pasagi sareng tilu bunderan, ditutupan ku kubah tengah. Dipapaesan ku 2.672 panel relief sareng 504 patung Budha. Kubah tengah dikurilingan ku 72 patung Buddha, masing-masing linggih dina jero stupa kerung. Dijieun dina abad ka-9 nalika kakuasaan dinasti Sailendra, desain candi nuturkeun arsitektur Budha Jawa, ngagabungkeun pamujaan karuhun Indonesia sareng konsep Budha pikeun ngahontal Nirvana. Kuil ieu nunjukkeun pangaruh artistik Gupta anu ngagambarkeun pangaruh India di daerah eta, nanging aya cukup adegan aslina sareng unsur-unsur anu digabungkeun pikeun ngadamel Borobudur unik basa Indonesia. Tugu mangrupikeun tempat ibadah pikeun Buddha sareng tempat ziarah pikeun umat Budha. Perjalanan haji dimimitian ti dasar tugu sareng nuturkeun jalur di sakuriling tugu, naek ka luhur sapanjang tilu tingkat simbolis kosmologi Budha: Kamadhatu (dunya anu dipikahoyong), Rupadhatu (dunya wujud) sareng Arupadhatu (dunya teu aya wujudna). Monumen ieu nungtun jamaah haji ngalangkungan sistem tangga sareng koridor anu lega kalayan 1.460 panel narasi dina tembok sareng balustrades. Borobudur ngagaduhan salah sahiji ensembel bantuan Budha pangageungna sareng paling jembar di dunya. Candi Borobudur : Peninggalan Nabi Sulaiman Di Tanah Jawa Indonesia?

Bukti nunjukkeun yen Borobudur diwangun dina abad ka-9 teras ditinggali saatos kamunduran pangaruh karajaan Hindu di Jawa dina abad ka-14 sareng konversi Urang Jawa kana Islam. Pangetahuan dunya ngeunaan eksisna dipicu dina 1814 ku Sir Thomas Stamford Raffles, teras penguasa Inggris di Java, anu dicarioskeun ayana ku urang Indonesia asli. Borobudur ti saprak eta dilestarikan ku sababaraha restorasi. Proyek paningkatan anu paling ageung dilakukeun antara taun 1975 sareng 1982 ku pamarentah Indonesia sareng UNESCO, dituturkeun ku daptar monumen salaku Situs Warisan Dunya UNESCO. Borobudur mangrupikeun candi Budha panggedena di dunya, sareng pangkat sareng Bagan di Myanmar sareng Angkor Wat di Kamboja salaku salah sahiji situs arkeologis panggedena di Asia Tenggara. Borobudur tetep nyuhungkeun haji, sareng umat Budha di Indonesia ngarayakeun Dinten Vesak di tugu. Borobudur mangrupikeun tempat wisata anu paling sering dianjang di Indonesia. Kemasyhuran Candi Borobudur Di Mata Dunia.

,

Tinggalkan Balasan